FI | EN
Contact us

Cyberknife-hoitopolku

Tutustu CyberKnife-hoitopolkuun

Lue lisää hoitoon hakeutumisesta ja CyberKnife-hoidon etenemisestä.

1 Lähete ja ajanvaraus

Sädehoito vaatii aina hoitavan lääkärin lähetteen. Lähetteen saavuttua sairaalaamme syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri arvioi, voiko hoidon toteuttaa CyberKnife -hoitolaitteella. Neurokirurgisista hoitokohteista pyydämme lähetteen Neurokirurgian klinikkaan. Lääkärin vastaanotto- sekä muut tarvittavat ajat ilmoitetaan potilaalle kirjeitse.

2 Lääkärin vastaanotto

Vastaanotolla lääkäri tarkentaa sädehoidon toteutustavan sekä tulevan hoitoaikataulun.

3 Paikannusta varten tarvittavat kultajyvät

Joillekin potilaille laitetaan neljä pientä, riisinjyvän kokoista, kultaista merkkiä (ns. kultamarkkerit) joko kasvaimeen tai kasvaimen välittömään läheisyyteen. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi eturauhassyövät. Markkerien avulla hoitokohdetta pystytään seuraamaan tarkasti hoidon aikana. Eturauhassyövässä kultamarkkerit laittaa urologi kirurgian poliklinikalla päiväkirurgisena toimenpiteenä.

4 Muotin tekeminen hoitoa varten

Sädehoitoa annettaessa pään- tai kaulan alueelle tehdään potilaalle henkilökohtainen muotti eli maski. Maski on ohutta muoviseosta, joka lämpimänä muotoutuu potilaan pään mukaiseksi. Maskin tarkoituksena on auttaa potilasta pitämään pää rennosti paikoillaan sädehoidon ajan. Maski tehdään sädehoitoyksikössä lääkärin vastaanoton jälkeen ja ennen tietokonetomografiakuvausta.

5 Kuvaukset

CyberKnife-sädehoidon suunnittelu vaatii aina vähintään tietokonetomografiakuvauksen (TT). Kuvaus tehdään sädehoitoyksikössä lääkärin vastaanoton jälkeen. Usein hoitokohteen tarkkaa paikantamista varten käytetään myös muita kuvantamismodaliteetteja, kuten esimerkiksi magneettikuvausta (MRI) tai verisuonten kuvausta (angiografia).

6 CyberKnife hoidon suunnittelu

Lääkärin vastaanoton ja kuvantamisen jälkeen alkaa hoidon tekninen suunnittelu. Yksilöllisen sädehoitosuunnitelman tekee sädehoitoyksikön sairaalafyysikko yhdessä hoitavan sädehoitolääkärin tai neurokirurgin kanssa. Suunnitelman tekemiseen varataan yleensä aikaa yksi viikko.

7 Hoito

Hoitoon varataan aikaa noin 45 minuuttia. Sädehoito toteutetaan potilaan ollessa samassa asennossa kuin TT-kuvauksessa. Potilas voi hoidon aikana kuunnella valitsemaansa musiikkia tai äänikirjaa. Hoidon ajan potilas on hoitohuoneessa yksin, mutta hoitajilla on huoneeseen koko ajan näkö- ja ääniyhteys. Sädehoito ei tunnu lainkaan ja on hiljainen toimenpide.

8 Hoidon jaksottaminen

CyberKnife -hoitolaitteella yhdellä kerralla annettavat sädeannokset ovat suurempia kuin perinteisessä sädehoidossa. Yleensä sädehoito toteutetaan 1–6 sädehoitokäynnillä. Hoitoa annetaan tavallisesti joka toisena tai kolmantena arkipäivänä. Esimerkiksi eturauhasen radikaali sädehoitojakso sisältää vain 5 hoitokertaa ja hoitojakso kestää kaksi viikkoa.

9 Haittavaikutukset

CyberKnife -hoidossa haittavaikutukset jäävät yleensä lievemmiksi kuin vastaavan hoitokohteen perinteisessä sädehoidossa. Sivuvaikutukset riippuvat alueesta, jolle hoito annetaan. Lääkäri kertoo jo ennen hoitojakson alkua odotettavissa olevista sivuvaikutuksista sekä niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

10 Jälkiseuranta

Ennen sädehoitojakson päättymistä potilaalle varataan lääkärin vastaanotto. Vastaanotolla lääkäri määrittää milloin ja missä on seuraava kontrollikäynti.

Palaa takaisin